Hvad er MMA

Hvad er MMA Mixed Martial Arts

648 før Kristus indføres Pankration på det Olympiske program. Pankration var en blanding af græsk boksning og brydning. Pankration blev hurtigt den populæreste sportsgren i de Olympiske lege og den græske verden. Stående kamp med slag var tilladt, men de fleste kampe blev afgjort på gulvet hvor forskellige typer lås og slag var tillladt.

Modern Mixed Martial Arts (MMA) har sit udspring i vale Tudo ( få regler) kampe som blev populære i Brasilien fra 1925 og fremad. Sporten blev kendt internationalt i 1993 i samarbejde med Ultimate Fighting Championship 1 (UFC)

MMA dækker alle distancer af ubevæbnet kamp og er baseret på sparring og turnering. Målet er at have så få regler som muligt, uden at slække på sikkerheden og undgå alvorlige skader sker. De stilarter som bidrager med teknikker til MMA er boksning (kickboksning og thaiboksning), brydning (fristil og græsk/romers stil) og Brasiliansk Jiu-Jitsu (BJJ). De fleste MMA-Fightere vil du finde indenfor en af de tre ovenstående kategorier.

Gulvkæmperen (Jiu-jitsu, Judo, Sambo) mål er at tage kampen til gulvet og forsøge at indsætte en lås på modstanderen så denne overgiver sig. Gulvkæmperen er det nærmeste man kommer en ren grappler indenfor MMA. Denne taktik kaldes blandt andet for ”mission submission” 

Bryderens styrke er nedtagninger og har som regel en strategi hvor han tager modstanderen ned i en dominant position og slår modstanderen ud derfra. Denne taktik kaldes for ”ground´n pound” 

Bokserens mål er at holde kampen stående for at vinde på knock-out. Bokseren forsøger at kontra nedtagninger med et såkaldt sprawl. Denne teknik kaldes for ”sprawl´n brawl” 

Indenfor MMA konkurreres der i fire former: 

Vale Tudo – Disse regler tillader slag og spark både i den stående kamp såvel som i gulvkampen.

Dette gør denne form for konkurrence til den hårdeste af de tre og er kun for avanceret amatør og professionelle.

Shootfighting – Reglerne tillader slag og spark stående men ikke i gulvkampen, der er det kun tillladt at bryde og indsætte låse. Denne regeltype passer perfekt til amatører.

Submission Wrestling – Reglerne tillader ingen slag og spark. Målet er at låse sin modstander med forskellige former for låse. Disse regler anvendes som regel af nybegyndere.

Brasiliansk Jiu Jitsu (kæmpes med gi) reglerne er de samme som submission wrestling, her bærer kæmperen en gi, som også kan bruges som et våben ved udførelsen af diverse låse. Disse regler er både for nye og avanceret kæmpere.